Jste zde

Domů » Livigno

Běžky

Livigno a běžkařská trasa

Italská oblast Livigno nabízí celkem 40 km dobře upravovaných běžkařských stop. Díky umístění v horském údolí jsou tady podmínky pro běžecké lyžování téměř dokonalé.

V samotném údolí narazíte celkem asi na 30 km dobře udržovaných tratí, které můžete využívat zcela zdarma, když si s sebou vezmete běžky. Již na prvním sněhu se tady můžete prohánět při běhu na lyžích.

Je už pak jedno, zda to bude na lehčích či těžších úsecích, hlavně, že ve zdejším otevřeném údolí téměř nepřetržitě svítí sluníčko.

V prosinci se tu každoročně koná La Sgambeda, mezinárodní maratón v běhu na lyžích, jímž se zahajuje nejen běžkařská sezóna, ale i sezóna populárních závodů FIS Worldloppet Cupu.

V nedávné době bylo dokonce asi 5 kilometrů běžkařských stop vybaveno možností umělého zasněžování, a tak při příznivém počasí může být otevřena otevřít profi trať "Marianna Longa", kterou zkoncipoval běžkař Fausto Bormetti, již v listopadu.

V Livignu si přijdou na své také příznivci biatlonu. Pro tento sport, který kombinuje běžecké lyžování a střelbu, najdete ve slunném údolí ideální terén. Můžete si tak zlepšit techniku nebo, pokud jste začátečníci, přihlásit se do kurzu.

20 km dlouhá "Pista Turistica" nadchne především fyzicky zdatné běžkaře, ale díky své obtížnosti je ideální také pro začátečníky. A vysokohorská stopa "Pista Agonistica Molino" s délkou 10 km se využívá i pro mezinárodní závody.

Ten, kdo by si chtěl na lyžích zaběhat i ve večerních hodinách, má možnost na 2 kilometry dlouhé, uměle osvětlené běžkařské trase.

Díky tomu, že Livigno zahajuje běžkařskou sezónu již v listopadu, láká tím mnoho sportovců, kteří hledají místo k tréninku před závodní sezónou a zároveň si chtějí vychutnat vynikající služby a ubytování.

Můžete tak zde narazit například na týmy z Německa, Švýcarska, Polska, České republiky a samozřejmě i z Itálie. To vše představuje skvělý začátek sezóny je s ohledem na důležitý závod La Sgambeda.

V roce 2015 se tento závod koná v termínu 4. - 6. prosince. V loňském roce 2014 se poprvé po 25 letech závodilo i klasickou technikou a stalo se součástí prestižního okruhu Swix Ski Classics, kam patří mimo jiné i závody Vasaloppet a Marcialonga.

Lyžařský maratón má start i cíl v Livignu. Volnou technikou se běží 42 a 22,5 kilometrů, klasickou technikou více než 35 km. Trasy vedou v nadmořské výšce 1.800 - 2.100 metrů.

Závod na 42 km se počítá do FIS Worldloppet Cupu. Prologu k soutěžní sérii Ski Classics klasickou technikou, který se koná od roku 2014 v rámci La Sgambedy, se mohou zúčastnit pouze profesionální týmy.

Geografie: 

Místo

Livigno 46° 31' 28.5528" N, 10° 7' 32.2572" E
Location

Livigno na Facebooku