Jste zde

Domů » Zima

Horolezectví v zimě

Údolí oblasti Livigno
Autor: burlap

Objevovat hory na lyžích a přitom si užívat jejich báječný klid, daleko od chaotických skiareálů. Sjet si krásné svahy na lyžích poté, co jste po nich vyšplhali nahoru.

Během celého zimního období se před vámi otevírají rozsáhlé příležitosti, jak si užívat sportovní lezectví na horských stezkách všech délek i stupňů obtížnosti. Tyto výlety jsou také skvělou příležitostí dozvědět se něco víc o technickém poradenství, výstroji, o pátrání ve sněhu, o lavinovém nebezpečí, rizicích i bezpečnosti. Je k tomu ovšem nutné alespoň minimum předchozích zkušeností.

Horolezecké trasy jsou horskými průvodci vybírány v těch nejkrásnějších částech oblastí Livigno, Alta Valtellina a Engadine. Potřebné vybavení je pro lyžařské túry (lze si vypůjčit), ARVA (záchranářské vybavení), lopata a sonda (také možné vypůjčit).

Přesné termíny výletů jsou zveřejněny na příslušných webových stránkách organizací Interalpen a Guide Alpine Livigno. Pozor, program může být změněn.

Prohlídky těch nejkrásnějších horských údolí jsou naplánovány na 2 - 5 dní. Během túr se také provádí školení o technice, bezpečnosti, sněhu a především o záchranářství.

Majestátní klid hor kolem italského střediska Livigno je po celou zimu doprovázen sněhovou pokrývkou a horolezecké výstupy se často absolvují i ve velkém mrazu.

Fascinující druh horolezeckého sportu, který se vám může zdát na první pohled velmi náročný, není ale vůbec těžký, pokud jste správně vybaveni cepínem, mačkami, záchrannými kurty a ochrannou přilbou. Zkuste tedy prozkoumat kouzelný svět sněhu a ledu.

Základní kurz lezení po ledu probíhá ve dvou částech. V té první se na jednoduchém zamrzlém vodopádu naučíte zacházet s lanem, mačkami a s cepínem. Ve druhé části pak absolvujete o něco náročnější výstup na přírodním vodopádu, v závislosti na schopnosti jednotlivých účastníků.

Potřebné vybavení: Obuv pro lyžařské túry nebo alespoň turistické boty, rukavice, brýle, kompletní sada pro lezení v ledu (cepín, mačky, helma), část materiálu je možno si vypůjčit u horských průvodců.

Kurz sportovního lezení po ledu je už náročnější než základní kurz a trvá tři dny. Je vhodný pro zájemce, kteří si osvojili již alespoň základní horolezecké dovedností, a kteří si chtějí osvojit techniku bezpečného lezení po ledu.

Během prvního dne budete rozvíjet dovednosti, které již umíte, poznáte správné užívání cepínu a maček, jak správně používat zabezpečení lanem v terénech s různou strukturou a bezpečné ukotvení.

Druhý den se budete učit více lezecké techniky s důrazem na správné použití hřebů, bezpečné polohování na přírodních i umělých kotevních místech a sestup s dvojitým lanem. Poslední den absolvujete lezení po zamrzlém vodopádu a opakování toho, co jste se za dva předešlé dny naučili.

Potřebné vybavení: Kompletní sada pro lezení po ledu (cepín, mačky, helma), část materiálu může být na požádání zapůjčena.

Místo

Livigno 46° 32' 18.2652" N, 10° 8' 8.6856" E
Location

Livigno na Facebooku