Jste zde

Domů » Zima

Lyžařská dovolená v Livignu

Pohled na městečko Livigno v zimě
Autor: RebusIE

Livigno se nachází přímo u švýcarských hranic a proto je vyhlášené i mimo sjezdovky, a sice svými duty-free obchody.

Vzhledem k nadmořské výšce 1.809 - 2.798 m se řadí mezi 15 nejvýše položených lyžařských středisek v Itálii.

Zároveň je jednou ze 3 nejlépe hodnocených lyžařských oblastí v Lombardii.

Zimní sezóna tady obvykle trvá od konce listopadu až do začátku května.

Se 115 kilometry sjezdových tratí se středisko může zařadit i k 15 největším lyžařským areálům v Itálii.

Nabízí 30 km modře značených sjezdových tratí pro začátečníky, 65 km červených zejména pro pokročilé lyžaře a 20 km černých pro zdatné lyžaře.

Sjezdovky jsou sice umístěny na obou stranách Livigna, ale lyžařské areály Mottolino a Carosello 3000 bohužel nejsou propojeny. Takže se na protilehlou stranu údolí vždy musíte dostat skibusem.

Pro začátečníky a malé děti jsou v lyžařském středisku připraveny četné lyžařské vleky s krátkými tréninkovými svahy. Ty jsou většinou umístěny v údolních oblastech.

Kdo se cítí na lyžích již trochu jistěji, může vyrazit třeba na modrou sjezdovku u sedačkové lanovky č. 28, anebo na modře značené svahy od horní stanice lanovky č. 6, odkud se dostanete až dolů do údolí.

Pokročilejší lyžaři mají k dispozici téměř celý lyžařský areál. Především u sedačkových lanovek č. 15 a 16 na ně čeká celá řada červeně značených svahů.

Ale také na opačné straně údolí jsou skvělé sjezdovky. Tady byste určitě měli vyjet lanovkou č. 4 až nahoru, odkud pak vedou do údolí další červeně značené sjezdovky.

Ideální místo pro sportovní lyžaře, kteří hledají lyžařské výzvy, je u horní stanice sedačkové lanovky č. 4 na Monte Neve. Od ní vedou strmě dolů zpět k dolní stanici tři černě označené sjezdové tratě.

Nejdelší sjezdovkou v Livignu je trať Vetta Blesaccia - Costaccia - Livigno. Je šest kilometrů dlouhá a má převýšení 980 metrů.

Nejnáročnější sjezdovkou je ale kilometr dlouhý sjezd z Monte Neve do Valfinu, který má převýšení 480 metrů.

Středisko je populární i mezi milovníky telemarkového lyžování. Každý rok se zde koná "Skieda", velký telemarkový festival.

Horské chaty a občerstvení

Také o blaho návštěvníků je samozřejmě v Livignu postaráno. Lyžaři a snowboardisté jsou zde hýčkáni typickou italskou kuchyni. Vynikající možnosti k občerstvení jsou například u horních stanic lanovek č. 12 a č. 27, stejně jako vedle červené sjezdovky u kabinkové lanovky č. 25.

Na opačné straně údolí si můžete přestávku na jídlo a pití udělat u horní stanice sedačkových lanovek č. 3 a č. 1. Další horská chata se nachází u modré sjezdovky, která vede od dolní stanice lyžařského vleku č. 7 do Livigna.

Après-ski

Idylickou zasněženou krajinu v okolí doporučujeme blíže prozkoumat na sněžnicích. Ty dokonce v zimě sloužily místním obyvatelům po dlouhou dobu jako prostředek k přesunu z místa na místo.

Po zábavě na svazích stojí určitě za to prozkoumat městečko Livigno. Jsou pro něj charakteristické dřevěné stavby a podlouhlá pěší zóna s duty-free obchody. K tomu ještě připočítejte velké množství barů a restaurací, a rušný noční život.

Pád drinků si můžete dát v Marcos Cafe & Pubu, dobře se slaví i v hotelech Alegra nebo Carosello 3000. Kulinářské speciality na vás čekají v restauraci hotelu Camana Veglia. Podávají se zde tradiční pokrmy z regionu.

Sjezdovka a lanovka v italském Livignu
Autor: burlap

Místo

Horní stanice lanovky na Monte Neve 46° 30' 38.3976" N, 10° 9' 9.666" E
Location

Livigno na Facebooku