Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Výlet k Munt la Schera

Hora Munt la Schera

Munt la Schera (2.586 m.n.m.) je hora ve švýcarském kantonu Graubünden, nacházející se ve Švýcarském národním parku. Severně od jejího úpatí leží horský průsmyk Ofenpass, na jihu pak jezero Lago di Livigno, jež se nachází většinou na italském území a přehradní hráz Punt dal Gall, která tvoří hlavní součást přehrady Livigno.

Pro stavbu přehradní hráze Punt dal Gall, která byla dokončena v roce 1968, byl vybudován roku 1965 na švýcarské straně tunel La Drossa pod horou Munt la Schera. Tunel sloužil zejména pro přepravu stavebních materiálů ke stavbě 130 m vysoké obloukové přehradní hráze.

Poté, co byla hráz dokončena a jezero zaplaveno vodou, byl do té doby pro veřejnou dopravu uzavřený tunel otevřen. Majitelem tunelu jsou Engadinské elektrárny.

Tunel je dlouhý 3385 metrů a začíná u Punt la Drossa v údolí Ova dal Fuorn, v nadmořské výšce 1.711 metrů. Je celoročně otevřen a je součástí vysokohorské silnice Ofenpassstrasse, jež probíhá východním směrem od soutěsky Spölschlucht prakticky lineárně k jihu a k severnímu břehu jezera Lago di Livigno.

Odtud silnice pokračuje pořád po břehu přehrady na západ k Punt dal Gall a později na jih do Livigna. Celní stanice jsou umístěny u vjezdu do tunelu, italská celnice je u jižního vjezdu na švýcarském území, státní hranice mezi oběma státy vede přímo přes přehradní zeď.

Tunel je vždy průjezdný jen z jedné strany a změna směru je zpravidla každých 15 minut. Vozidlům je povolena maximální výška 3,6 m a šířka 2,5 metru. Za použití tunelu se platí poplatek u jižního vjezdu. Od 1. ledna 2010 byl tunel otevřen v celodenním provozu, před tímto datem byl v noci uzavřen.

Od poloviny roku 2008 je v tunelu oficiálně zakázán vjezd na kolech. Jezdí zde však od poloviny června do poloviny září denně od 10:00 do 15:00 hodin, přibližně každou půlhodinu, kyvadlová doprava (tzv. shuttlebusy), které za poplatek přepravují kola.

Vzhledem k neustále se zvyšujícímu cestovnímu ruchu tady hlavně v zimě dochází k velkým dopravním zácpám na silnici Ofenpassstrasse, čímž je velmi omezen příjezd do údolí Val Müstair.

Otevření tunelu mělo velký význam pro celou ekonomiku údolí. Díky spojení Livigna se Švýcarskem a se střední Evropou ještě zesílil příliv turistů do Livigna. Je otevřen po celý rok a celých 24 hodin.

Nová provozní pravidla v tunelu "Munt La Schera". Např. pro období 3. 12. 2011 do 14. 4. 2012 platilo, že nejvyšší intenzita provozu v tunelu byla vždy v sobotu.

Otevírací doba tunelu:

• od 0:00 do 5:00 hodin: Otevřeno v systému "zip"

• od 05:00 do 10:00 hodin: Průjezd z Livigna do Švýcarska

• od 11.00 do 18.00 hodin: Průjezd ze Švýcarska do Livigna

• od 18:00 do 24:00 hodin: Otevřeno v systému "zip"

Další informace:

Platba se uskutečňuje v eurech nebo ve švýcarských francích, kreditní karty jsou akceptovány. Vyžadován je platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Sněhové řetězy jsou povinné v době od 15. října do 30. dubna.

Místo

Punt la Drossa 46° 39' 13.176" N, 10° 11' 23.964" E
Location

Livigno na Facebooku