Jste zde

Domů » Livigno

Lyžařské túry v Livignu

Livigno je prominentní lyžařské středisko, ovšem je známé i kvůli tamním skvělým lyžařským túrám. Zdejší tratě jsou, na rozdíl od starostlivě upravovaných sjezdovek, sjízdné pouze za odpovídajících vhodných sněhových podmínek.

1. Okruh Foscagno

Trasa: Most Ponte del Rezz (nachází se na silnici mezi průsmykem Passo di Foscagno a městečkem Livigno, ještě před tunelem) - Vallaccia – horský průsmyk Passo della Vallaccia

Celkové převýšení: 600 m

Doba potřebná ke zvládnutí túry: 2 hodiny

Zpáteční cesta: Průsmyk Passo della Vallaccia – údolí Val Minestra - Baita del Pastora - Funera - Stagimei - Val Viola - Arnoga

Stupeň obtížnosti: Lehká túra, ale hrozí tu lavinové nebezpečí

Popis: Výstup je možná trochu monotónní a krátký, ale vše je dokonale kompenzováno opravdu nádhernou zpáteční cestou. Když budete sjíždět od Arnogy, bude dozajista nejlepší nechat auto na parkovišti u zatáčky v Arnoze a vrátit se pak k výchozímu bodu.

Passo di Foscagno je sjízdný průsmyk v údolí Valtellina v Itálii, který spojuje bezcelní zónu Livigno a středisko Bormio. Nachází se v nadmořské výšce 2.291 metrů, ale je přesto otevřen celoročně.

V zimě je cesta přes průsmyk a navazující průsmyk Passo d'Eira jediným spojením mezi Bormiem a Livignem, protože průsmyk Forcola di Livigno mezi Poschiavem a Livignem je sjízdný a bez sněhu jen v létě. Středisko je v každém případě rovněž přístupné díky tunelu Munt la Schera od Švýcarska.

2. Vrchol Pizzo Paradisino (3.302 m)

Trasa: Most Ponte del Verde (z Livigna směrem na Forcolu) - Alpe Vago - Val Vago - Val di Campo - Valletta - Vedretta di Campo - Cima Paradisino.

Celkové převýšení: 1350 m

Doba potřebná ke zvládnutí túry:: 4 hodiny

Zpáteční cesta: Stejná jako při cestě tam, ale opačně

Stupeň obtížnosti: Středně náročná túra

Popis: Nejznámější a nejkrásnější lyžařská túra do Livigna. Na tuhle túru je ale možné nastoupit pouze za příznivých sněhových podmínek. Výstup nepředstavuje žádný velký problém, ani nějakou vysokou technickou úroveň, snad jen s výjimkou skalního hřbetu v poslední části, která je lépe zvládnutelná bez lyží.

Geografie: 

Místo

Passo di Foscagno 46° 29' 44.556" N, 10° 12' 28.5876" E
Location

Livigno na Facebooku