Jste zde

Domů » Trepalle

Trepalle

Italská vesnička Trepalle

Jako obrovský amfiteátr v mírně svažitém údolí, zarámovaný horskými vrcholy pod modrou oblohou, působí na všechny návštěvníky italská vesnička Trepalle.

Je nejvýše položenou obcí v Itálii, nachází se v italských Alpách v lombardské oblasti Livigno. Je ale považováno i za trvale osídlené místo ležící v nejvyšší nadmořské výšce v Evropě.

Farní kostel je umístěn ve výšce 2.069 m, obec se táhne až k průsmyku Passo d'Eira s výškou 2.209 m. Někteří odborníci ale argumentují, že nejvýše položenou evropskou obcí je vesnička Juf ve Švýcarsku (2.126 m).

Trepalle je umístěné nad Livignem, mezi horskýmy průsmyky Foscagno a Eira. Horský průsmyk Foscagno tvoří rozvodí mezi severními a jižními Alpami, mezi přítoky řek Dunaje a Pádu.

Severní část obce u průsmyku Eira je jednou z hlavních lyžařských oblastí Livigna. Díky tomu, že je součástí Livigna, je také bezcelní oblastí.

Názvem této obce se rozumí v italštině "tři míčky", další variantou je název Trevalle, který znamená "tři údolí". Ve skutečnosti je toiž Trepalle dosažitelné ze tří různých údolích: Val Trela​​, Val di Foscagno a Vallaccia.

V létě to je zelená pastvina s rozptýlenými charakteristickými malými horskými chatami a s farním kostelem, který je nejvýše položeným kostelem v Evropě. Od jara do podzimu je tady doslova ráj pro pěší turistiku, pro trekking i pro jízdy na horském kole. Překrásné jsou výlety do údolí Vallaccia, Val Trela ​​a Val di Tort.

V zimě zase vesnička vypadá jako kouzelná bílá říše divů, když sem sestoupíte ve směru od průsmyku Foscagno. Okolní svahy se mění na opravdu nekonečné bílé sjezdovky.

Místní zajímavostí je, že bývalý kněz Don Alessandro Parenti inspiroval italského spisovatele Giovanniho Guareschi k vytvoření slavné literární postavy Don Camillo. Podle příběhu byla také natočena bláznivá komedie Don Camillo, s Terencem Hillem v hlavní roli.

Geografie: 

Místo

Trepalle 46° 31' 38.1432" N, 10° 10' 31.0152" E
Location

Livigno na Facebooku