Jste zde

Domů » Léto » Výlety

Národní park Stilfserjoch, 1. část

Italský národní park Stilfserjoch

Národní park Stilfserjoch (italsky Parco Nazionale dello Stelvio) je druhou největší chráněnou krajinnou oblastí v celých Alpách (cca 134.620 hektarů), a v současné době je jedním z 24 národních parků v Itálii.

Jeho oblast zahrnuje vrcholky Ortler - Cevedale, údolí Livigno a Cancano a zároveň se rozkládá ve 4 italských provinciích: Sondrio a Brescia v regionu Lombardie, Bolzano a Trentino v regionu Jižní Tyrolsko.

Národní park je ohraničen na severu údolími Val Müstair a Val Venosta, na východě údolím Val d'Ultimo, v jižní části Val di Sole a Valle Camonica, a na západě Valtellinou a Val di Livignem. Kromě toho na severu hraničí se švýcarským národním parkem v kantonu Graubünden a na jihu s regionálním parkem Adamello v Lombardii.

Celá oblast Stilfserjochu se vyznačuje velkou rozmanitostí alpských klimatických zón, alpských zvířat i rostlin. Pro rybolov se vydávají v národním parku zvláštní povolení, lov zvířat je zakázán, ale každý rok provádějí "specialisté" odstřel volně žijících ptáků, kteří dělají velkou škodu na lesním porostu.

V Parco Nazionale dello Stelvio najdete typická údolí, která vytvořily ledovce a řeky, které se rozprostírají v impozantním horském masivu Ortler - Cevedale. Dech beroucí horské vrcholky, svěží lesy, zelené louky a horské potoky, které tady vyvěrají z věčných ledovců, spoluvytvářejí krajinu zmíněného národního parku.

Morfologická rozmanitost území závisí v neposlední řadě na různých nadmořských výškách. Doslova v každém ekosystému národního parku se vyskytují vzácné rostliny a živočichové. Vesnice a selské statky jsou zde roztroušeny po údolích i na horských svazích a představují velice důležitý krajinný prvek a současně i důkaz krásné venkovské architektury.

Vládne tady přímo dokonalá harmonie s přírodou. Objevte tedy i vy tenhle nádherný národní park!

Historie parku

Již od počátku 20. století se uvažovalo nad tím, aby se chránila příroda v oblasti Ortleru, a v roce 1935 se konečně celá oblast stala národním parkem. Předpisy vešly v platnost roku 1951 a v roce 1977 byl park rozšířen. Symbolem parku je orel skalní.

Infrastruktura

Asi nejdůležitějším dopravním spojením v rámci národního parku, které spojuje Bormio s obcí Prato allo Stelvio, tedy Jižní Tyrolsko s Lombardií, je průsmyk Stelvio, který je s 2.757 metry druhým nejvyšším průsmykem v Alpách.

Místo

Prato allo Stelvio 46° 37' 3.1836" N, 10° 35' 30.9696" E
Location

Livigno na Facebooku