Jste zde

Domů » Livigno

Umění a kostely, 1. část

Livigno s památníkem "Monumento Ai Caduti"

Četní malíři, sochaři, spisovatelé, hudebníci i herci, kteří žijí ve zdejší oblasti Livigno, organizují kolektivní nebo sólové výstavy svých obrazů, fotografií, uměleckých děl a mnoha řemeslných výrobků. Mezi ně patří i odtud pocházející místní umělkyně Lydia Sïlvestri, jejíž díla se nacházejí doslova po celém světě, v těch nejdůležitějších veřejných i soukromých sbírkách.

V Livignu stojí též památník padlých hrdinů "Monumento ai Caduti", postavený v roce 1968 na náměstí Piazza del Comune, stejně jako "Filo di Arianna", díla vytvořená podle mytologie s místními obyvateli jako s hlavními představiteli. Různá díla jsou instalována u budov, která jsou důležitá pro život a rozvoj cestovního ruchu a kulturních aktivit, a pak také i podél cyklistických a pěších stezek.

Ten vůbec první kostel zde byl postaven někdy kolem roku 1300, jedná se o kostel Santa Maria Nascente, a objevíte ho v severní části městečka Livigno. V průběhu dalších staletí pak přibyly kostely S. Antonio, S. Rocco, S. Anna v Trepalle, Addolorata di Florino, Immacolata di Lourdes v Tresenda zóně, Addolorata ve Val Federia, Beata Vergine del Caravaggio a Immacolata di Viera.

Kromě toho prvního kostela, který se stal parochiálním, tedy farním provinčním kostelem, jsou všechny ostatní kostely malé, ale ozdobené mnoha drobnými detaily, které je dělají jedinečnými a rozhodně stojí za návštěvu.

San Rocco

Kostel San Rocco, který najdete na livignské ulici Via Saroch, byl postaven v letech 1592 – 1624, jeho zvonice pak v období 1640 - 1643. Pozoruhodné je osazení křtitelnice (z roku 1673 od Pietra Cogolilo), svatostánek hlavního oltáře (1662 - 1669 od Melchiorre Cogoliho) a křížový oltář (1777 od Giovanniho Fentela).

Freska svatého Rocha v prostoru oltáře byla vytvořena umělcem Torildem Conconim (1958). Svatá Trojice v oblouku kněžiště je prací Giovangiacoma Novaglii, který byl pravděpodobně také tvůrcem maleb na vnější části kostela nad dvoranou. Křížová cesta pochází z 19. století.

Madonna del Soccorso

Kostel Madonna del Soccorso, který se nachází v místní části Trepalle, byl postaven roku 1864. Uvnitř můžete spatřit sochu Madony s dítětem, která byla zakoupena v roce 1951. V sakristii je také obraz Marie s jejími rodiči, s Annou a Jáchymem.

Místo

San Rocco, Via Saroch, Livigno 46° 31' 13.5876" N, 10° 7' 29.7912" E
Location

Livigno na Facebooku