Jste zde

Domů

Umění a kostely, 2. část

Livigno - kostel Santa Maria

Addolorata di Florin

Jen kousek od kostela San Rocco v obci Livigno, v místní části Florin, stojí u silnice směrem k průsmyku Forcola kostel postavený v letech 1837 - 1855. Skládá se z vlastního kostela, sakristie, kaple a věže. Uvnitř je na oltáři umístěna Pietá (zobrazení Panny Marie) a ve starší kapli si můžete prohlédnout obraz, který také představuje Pietu.

San Antonio

Církevní stavba na ulici Via St. Antoni v městečku Livigno byla postavena na místě svého předchůdce v letech 1655 - 65, pod vedením Battisty Re. Nejvýznamnějším uměleckým dílem uvnitř je oltářní obraz na levé straně oltáře (přibližně z roku 1750), kde jsou vyobrazeni svatí Jan Nepomucký, Antonín Abbás a Luiza před Madonou.

Pravý boční oltář zobrazuje smrt sv. Josefa (z 19. století, autor Felice Carbonera). Na hlavním oltáři spatříte svatého Antonína Paduánského a svatého Antonína Abbáse před Madonou. Jednotlivá zastavení Křížové cesty pocházejí ze 17. století a ukazují na jihoněmecký nebo rakouský původ.

Santa Maria Nascente

Dnešní podoba kostela Santa Maria Nascente, který najdete na ulici Via Dala Gesa, vznikla v letech 1884 - 87, kdy došlo k přestavbě předchozí budovy z 15. století. Na jižní straně chóru stojí zvonice, jejíž stěny stále obsahují starší zdivo. Najdete tu i hlavní oltář s tabernákulem (zdobená skříňka na oltáři) od umělce Giorgio Staina z roku 1709 a uvidíte zde také vyřezávané výjevy ze života Panny Marie.

Boční oltáře - ve dvou předních kaplích stojí Růžencový oltář (vpravo) a oltář Madony Karmelitánské (vlevo). Oba prostřední oltáře jsou napravo od Oltáře mrtvých a nalevo od Oltáře Františkova. Oba posledně uvedené oltáře jsou zasvěceny Matce Boží z Lourd (vpravo) a Srdci Ježíšově.

Kazatelna má u svého koše sochy čtyř evangelistů, kteří jednou rukou drží krucifix. Roku 1931 tady Luigi Tagliaferri maloval fresky na klenbu kostela "Triumf eucharistie" v kněžišti, v prvním sedle pak "Korunovaci Panny Marie" a ve třetím sedle "Zvěstování". Četné reliéfy, které zobrazují výjevy ze života Panny Marie (1955 - 1975), jsou uloženy v dřevěném obložení. Nad tím vším je k vidění Křížová cesta z roku 1961. Za zmínku určitě stojí i křtitelnice, vyhotovená na konci 17. století.

Růžencový kostel

Tato jednoduchá stavba byla poprvé zmíněna již v roce 1677 a roku 1898 byla ještě rozšířena. Na oltáři spatříte postavu Madony s Ježíškem. Křížová cesta je vyrobena tiskem, pochází ze 17. století a je španělského původu. Kromě toho je tu k vidění i prapor s obrazem Madony s růžencem.

Místo

Kostel Santa Maria Nascente 46° 32' 39.8904" N, 10° 8' 29.2236" E
Location

Livigno na Facebooku