Jste zde

Domů » Livigno

Umění a kostely, 3. část

Livignský kostel Santa Maria

Immacolata di Viera

Kostel Immacolata di Viera byl postaven v letech 1848 - 1849 a v 60. letech minulého století zmizel ve vodách nově vybudované přehradní nádrže Lago di Livigno. Vy se ale můžete podívat na plovoucí model na jezeře. Na naléhání místních obyvatel tady totiž byla v letech 1994 - 1995 postavena věrná replika kostela na jeho památku.

Santa Anna

Kostel Santa Anna byl postaven v roce 1924 v ulici Via Dala Corta, v místní části Trepalle. Interiér kostela byl kompletně pokryt modřínovým dřevem. Kazatelna pochází z původního kostela, který zde byl postaven roku 1648 a na počátku 20. století byl zbořen.

Oltář v roce 1991 vytvořil Fulvio Vanini a ukazuje scény ze života Ježíše Krista. Malby v bočních kaplích byly vytvořeny z velké části v 60. letech minulého století umělcem Cocquiem. Je tu k vidění i oltář v novogotickém slohu a dva oltáře ve slohu barokním.

Beata Virgine u Caravaggia

Kostel Beata Virgine u Caravaggia najdete v ulici Via Ostaria, byl postaven v roce 1720 a uvnitř je malba z počátku 20. století - Zjevení Panny Marie před selskou dívkou v Caravaggiu. Obsahuje 20 děkovných - votivních tabulí, z nichž ty nejstarší pocházejí z 18. století.

Immacolata di Lourdes

Kostel Immacolata di Lourdes v části Tresenda byl dostavěn až po 28 letech (1886 - 1887), po zázraku v Lurdech a představuje jednu z prvních takovýchto staveb ve Valtellině. Od jiných kostelů se liší vyšším průčelím, nižší zvonici a čtyřhrannými okny. Na jednoduchém dřevěném oltáři stojí sádrová socha Panny Marie Lourdské.

Cappella della Madonna della Pace

Malou a jednoduchou kapli Cappella della Madonna della Pace najdete v Passo Eira v části Trepalle, má na oltáři sochu Madony, která byla zakoupena v roce 1928.

Addolorata di Federia

Kostel Addolorata di Federia ve Val Federia Livigno hrozil zřícením ze svahu, a proto byl před nějakým časem postaven trochu dál na kopci. Vysvěcen byl v roce 1984. Uvnitř je nad oltářem k vidění je socha Vzkříšeného Krista a dále uvidíte tisky křížové cesty a děkovné tabule.

Via Crucis Biblica

Jeho Excelence Diego Coletti roku 2009 slavnostně otevřel stezku Via Crucis z Livigna pro pěší turisty i pro cyklisty, které také požehnal. Je tu celkem patnáct "zastavení", jejichž basreliéfy byly vytvořeny sochařem G. Abramem, pocházejícím z oblasti Veltlinu (Valtellina). Poslední zastavení bylo věnováno vzkříšení.

Místo

Via dala Corta, Trepalle 46° 31' 32.6676" N, 10° 10' 35.8608" E
Location

Livigno na Facebooku