Jste zde

Domů » Zima

Cestovní ruch

Letní krajina kolem Livigna

Zásadní roli v oblasti cestovního ruchu v italském středisku Livigno hrají zimní sporty, a to i když se snaží získat také během letních měsíců návštěvníky díky atraktivním trasám pro horská kola a pěší turistiku.

V zimě je tu milovníkům lyžování plně k dispozici 33 vleků a lanovek s celkovou přepravní kapacitou neuvěřitelných 46 tisíc lyžařů za hodinu, a 115 km sjezdovek. Kromě toho je zde 40 km běžkařských lyžařských tras.

Zdejší lyžařská zařízení jsou návštěvníkům k službám po celý týden, a po celé zimní období se tvoří mezi lyžařským areálem a tunelem Munt la Schera dlouhé zácpy automobilů.

V centru Livigna je sice pěší zóna, ale i ta bývá zacpaná přijíždějícími a odjíždějícími auty, která na tuto zónu vjíždějí, aby si vynutila příjezd k místním hotelům. V průběhu celého roku tu ale fungují čtyři bezplatné autobusové linky.

Aby toho všeho ještě nebylo málo, musíte nutně počítat i s letními a se zimními prázdninami, se sobotami a také s tzv. nákupní turistikou. Ta zde našla své pevné místo kvůli převažujícím nízkým cenám zboží v různých bezcelních obchodech.

Nákupům vévodí zejména alkohol, tabákové výrobky, parfémy a pohonné hmoty. Podobně jako v Samnaun se i v městečku Livigno již nákupy přece jen poněkud zdražují, ale ve srovnání se švýcarskou "konkurencí" s DPH je tady levně.

Sportovní zajímavosti:

• 22. května 2005 tady končila 14. etapa cyklistického závodu Giro d'Italia, ve které zvítězil Kolumbijec Ivan Parra.

• V roce 2005 bylo v Livignu uspořádáno mistrovství světa na horských kolech.

• Z Livigna pochází alpský lyžař Giorgio Rocca.

Místo

Livigno 46° 32' 16.6704" N, 10° 8' 16.5948" E
Location

Livigno na Facebooku